Pianista (2002)

The Pianist
Biograficzny | Dramat | Wojenny więcej
Władysław Szpilman wraz z rodziną mieszka w Warszawie. Jest młodym, zdolnym pianistą, żydowskiego pochodzenia. Gdy do miasta wkraczają Niemcy, i wkrótce potem zakładają getta, młody Władek zarabia jako pianista w kawiarniach. Z biegiem czasu Niemcy ropoczynają wywóz Żydów, a Szpilmanowi w ostatniej chwilu udaje się uniknąć losu rodziny, którą zagnano do wagonu pociągu. Wkrótce potem Władysław ucieka z getta i dzięki polskim przyjaciołom znajduje ukrycie przed okupantami. Niestety nie zaznaje spokoju na długo. Zaraz po wybuchu Powstania Warszawskiego Szpilman musi uciekać. (opis dystrybutora)
Francja,Niemcy,Polska,Wielka Brytania
Dodany 12-11-2010 przez jayroosh

Średnie oceny

Interesujący?
7,3
Ambitny, na wysokim poziomie?
7,4
Opiera się na wartościach moralnych, chrześcijańskich?
6,6
Walory artystyczne filmu (zdjęcia, muzyka, gra aktorska)
7,5
Wolny od przemocy i wulgaryzmów?
3,9
Wolny od scen erotycznych?
7,1
Nadaje się dla małych dzieci (do lat 8)?
3,2
Ogólna ocena
7,4
Liczba szczegółowych opinii: 79
* średnie oceny wyliczane są na podstawie algorytmu uwzględniającego wagi oraz ilość ocen

Twoja ocena

Oceń ten film
Nudny
Wciągający
Prymitywny
Bardzo ambitny
Neguje wartości
Bazuje na wartościach
Nieatrakcyjne
Rewelacyjne
Dużo przemocy
Brak przemocy
Dużo scen erotycznych
Brak scen erotycznych
Nie nadaje się dla dzieci
Nadaje się dla dzieci
Nie polecam
Polecam
Komentarz

Zwiastun filmu

Czy zwiastun jest poprawny?

Tak Nie (wymaga poprawy)
więcej
Tagi:

Pianista, The Pianist, film, opinie, oceny, ocenfilm


Opinie
Interesujący? Ambitny, skłania do refleksji? Opiera się na wartościach? Walory artystyczne? Wolny od przemocy i wulgaryzmów? Wolny od scen erotycznych? Nadaje się dla małych dzieci? Ogólna ocena filmu
Dramat wojenny opowiadający prawdziwe losy żydowskiego artysty. Wzruszający i szokujący. Jeden z najlepszych filmów o tematyce wojennej i prześladowań społecznościowych. Zdjęcia, muzyka, wszystko spójne i na jednakowym, wysokim poziomie.
mruczek5588    03-08-2011   
Najgorszy film wojenny ex aequo z "Przeminęło z wiatrem" choć tam było mało wątków związanych z wojną. "Lista Schindlera" świetny film, ale "Pianista" to dno i 2 metry mułu. 1/10...
guest    09-05-2013   
Takie produkcje nie mogą być nisko oceniane. Ktoś może nie lubić stylu, ale trzeba docenić poziom. Są filmy interesujące ze względu na kolorowe akcje, ale są i te, które mają duszę.
neuron    15-01-2013   
Przepiękna muzyka, bardzo dobra gra aktorska i doskonale ukazane realia w jakich myśli żyć Żydzi w czasach II wojny światowej sprawiają, że film jest godny polecenia
guest    04-02-2014   
Polański zrobił naprawde kolejyn świetny film Bardzo polecam
guest    21-07-2014   
Rewelacyjny !!! Polecam!! Koniecznie trzeba zobaczyć!!
guest    08-09-2013   
wzruszający film...
guest    29-01-2013   
Świetny film!
guest    30-01-2013   
 
guest    12-10-2021   
 
guest    04-10-2021   
 
guest    29-01-2020   
 
GF327    06-11-2019   
 
guest    11-01-2019   
 
guest    21-09-2018   
 
guest    30-05-2018   
 
guest    25-05-2018   
 
guest    25-04-2018   
 
guest    30-01-2018   
 
98banka    02-10-2017   
 
guest    10-09-2017   
 
guest    30-03-2017   
 
guest    03-09-2016   
 
guest    04-08-2016   
 
guest    19-07-2016   
 
guest    18-10-2015   
 
guest    02-04-2015   
 
guest    23-12-2014   
 
guest    22-12-2014   
 
angelaaa270    26-11-2014   
 
guest    14-11-2014   
 
guest    13-11-2014   
 
guest    31-07-2014   
 
guest    23-07-2014   
 
guest    06-07-2014   
 
guest    27-05-2014   
 
guest    12-04-2014   
 
guest    17-10-2013   
 
guest    05-10-2013   
 
guest    23-09-2013   
 
Paulina Dzwonkowska    05-08-2013   
 
guest    23-06-2013   
 
guest    15-06-2013   
 
guest    15-05-2013   
 
guest    12-04-2013   
 
guest    09-04-2013   
 
guest    26-03-2013   
 
guest    01-03-2013   
 
guest    24-02-2013   
 
guest    28-12-2012   
 
Klaudiaa94-11    23-12-2012   
 
guest    10-11-2012   
 
guest    02-11-2012   
 
guest    28-08-2012   
 
guest    18-06-2012   
 
guest    16-04-2012   
 
guest    01-04-2012   
 
guest    21-02-2012   
 
guest    06-02-2012   
 
guest    06-01-2012   
 
guest    06-01-2012   
 
guest    11-12-2011   
 
guest    03-12-2011   
 
guest    16-11-2011   
 
guest    14-11-2011   
 
salamandra    14-11-2011   
 
guest    31-10-2011   
 
guest    28-10-2011   
 
guest    27-10-2011   
 
guest    12-10-2011   
 
guest    31-08-2011   
 
guest    28-08-2011   
 
guest    26-07-2011   
 
guest    18-07-2011   
 
orchidea24    06-05-2011   
 
guest    07-02-2011   
 
luux84    09-01-2011   
 
guest    07-01-2011   
 
guest    01-01-2011   
 
jayroosh    12-11-2010   
» pokaż wszystkie opinie
Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji
OK