Skazani na Shawshank (1994)

The Shawshank Redemption
Dramat więcej
Andy Dufresne jest młodym obiecującym bankierem. Jego życie zmienia się drastycznie, kiedy zostaje niesłusznie oskarżony o zamordowanie swojej żony i jej kochanka. Skazany na dożywocie, dostaje się do więzienia Shawshank, gdzie rządy sprawują sadystyczni strażnicy oraz dyrektor - hipokryta i oszust. Andy, żeby przeżyć lata jakie przyjdzie mu spędzić w celi, będzie musiał wykazać się sprytem i wolą przetrwania. Przygotowuje również misterny plan zemsty - tak zaskakujący, że zmyli nawet najbliższych współwięźniów. (opis dystrybutora)
USA,
Dodany 22-09-2008 przez gringo

Średnie oceny

Interesujący?
7,6
Ambitny, na wysokim poziomie?
7,5
Opiera się na wartościach moralnych, chrześcijańskich?
6,2
Walory artystyczne filmu (zdjęcia, muzyka, gra aktorska)
7,5
Wolny od przemocy i wulgaryzmów?
4,2
Wolny od scen erotycznych?
6,0
Nadaje się dla małych dzieci (do lat 8)?
2,5
Ogólna ocena
7,6
Liczba szczegółowych opinii: 220
* średnie oceny wyliczane są na podstawie algorytmu uwzględniającego wagi oraz ilość ocen

Twoja ocena

Oceń ten film
Nudny
Wciągający
Prymitywny
Bardzo ambitny
Neguje wartości
Bazuje na wartościach
Nieatrakcyjne
Rewelacyjne
Dużo przemocy
Brak przemocy
Dużo scen erotycznych
Brak scen erotycznych
Nie nadaje się dla dzieci
Nadaje się dla dzieci
Nie polecam
Polecam
Komentarz

Zwiastun filmu

Czy zwiastun jest poprawny?

Tak Nie (wymaga poprawy)
więcej
Tagi:

Skazani na Shawshank, The Shawshank Redemption, film, opinie, oceny, ocenfilm


Opinie
Interesujący? Ambitny, skłania do refleksji? Opiera się na wartościach? Walory artystyczne? Wolny od przemocy i wulgaryzmów? Wolny od scen erotycznych? Nadaje się dla małych dzieci? Ogólna ocena filmu
Polecam. Daje do myślenia. Uczy zaradności życiowej i tego że nie warto się poddawać, że sprawiedliwość zwycięża, choć czasami trzeba na nią czekać, a nawet pomóc jej wydostać się na światło dzienne. Pokazuje również, że człowiek zawsze ponosi konsekwencję (prędzej czy później) swoich czynów np. strażnicy więzienia maltretujący więźniów. Sporo przemocy, ale jest ona przecież autentyczna w środowisku więziennym, więc jest naturalnym elementem filmu.
tomekk    26-09-2008   
Mimo wydawałoby się antychrześcijańskiej wymowy, film neguje dwulicowość i hipokryzję, a nie samo chrześcijaństwo. Podkreśla wagę nadziei i przyjaźni w naszym życiu, przekonuje że zawsze są idee i sprawy, o które warto walczyć (nie w siłowy sposób), dla których warto żyć/:))
Piotr&Wiola    19-03-2009   
Nie zachwycił mnie. Obejrzałem go tylko dlatego, że jest powszechnie gloryfikowany wręcz. Jak dla mnie nudny, a w zasadzie bardzo specyficzny - jak to styl Stephena Kinga.
Piotr Surdyn    12-08-2015   
Mimo że film jest dość długi, cały czas trzyma w napięciu i niepewności. Świetny scenariusz, bardzo dobra gra aktorska. Klasyka kina.
gringo    22-09-2008   
Podstawa to cierpliwość, pokora i wytrwałość. Dzięki tym cechom osiągniesz wszystko o czym marzysz ;)
guest    25-04-2015   
Bardzo miło zaskoczył mnie ten film, myślałem że będzie chała bez majonezu a tu, miła niespodzianka..
guest    09-06-2011   
Nigdy wcześniej ani później nie oglądałem ani nie obejrzę tak dobrze zrobionego filmu.
guest    26-06-2013   
Zdecydowanie polecam, rewelacyjna fabuła i zdjęcia. Ogląda się go miło i przyjemnie.
balti    22-09-2008   
Film jest bardzo ambitny i zdecydowanie powinien go obejrzeć każdy, chociaż raz.
guest    10-10-2014   
jeden z najlepiej zrobionych filmów jakie obejrzałam. Warto obejrzeć, polecam.
katee92    27-06-2011   
Dzieło jedyne w swoim rodzaju. Mało jest filmów tak przemawiających do widza.
matreeves    10-10-2009   
Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem , chętnie wracam do niego.
JABOLMEN    02-06-2011   
Jeden z moich ulubionych filmów. Warto go zobaczyć. Polecam.
guest    04-12-2010   
Jeden z najlepszych filmów jakie widziałam!!!! POLECAM!!!
guest    20-03-2012   
Super mocny film który trzyma widza do końca w napięciu
guest    26-08-2013   
klasyka kina, cóż można więcej powiedzieć. Polecam! :)
dorota    24-10-2010   
jest to klasyka cos pięknego polecam wszystkim.
andy    18-12-2009   
Najlepszy dramat jaki kiedykolwiek oglądałem
guest    18-07-2015   
cudowny. Polecam również książkę.
guest    24-07-2011   
Najlepszy film w historii kina.
guest    02-11-2012   
bardzo dobry film POLECAM
guest    26-08-2010   
Super film ! Polecam !!
guest    10-08-2014   
bardzo fajny polecam
guest    31-12-2017   
nie zapomniany
guest    19-10-2014   
arcydzieło
guest    27-10-2013   
super film
guest    02-06-2013   
arcydzieło
guest    11-02-2013   
Wspaniały
guest    18-03-2011   
Polecam!
guest    22-09-2012   
swietny
guest    13-01-2013   
CUDO 3
guest    26-10-2013   
nuda!
guest    30-06-2011   
 
guest    17-11-2019   
 
GF327    06-11-2019   
 
guest    20-10-2019   
 
guest    15-09-2019   
 
guest    10-09-2019   
 
guest    24-06-2019   
 
guest    25-05-2019   
 
guest    18-05-2019   
 
guest    11-05-2019   
 
guest    21-04-2019   
 
guest    28-02-2019   
 
guest    19-11-2018   
 
guest    29-10-2018   
 
guest    22-08-2018   
 
guest    22-07-2018   
 
guest    05-06-2018   
 
guest    05-05-2018   
 
guest    13-12-2017   
 
guest    14-11-2017   
 
guest    03-11-2017   
 
guest    14-10-2017   
 
guest    17-09-2017   
 
guest    21-07-2017   
 
guest    21-06-2017   
 
guest    16-06-2017   
 
guest    19-05-2017   
 
guest    07-11-2016   
 
guest    05-07-2016   
 
guest    04-10-2015   
 
guest    12-09-2015   
 
guest    09-07-2015   
 
blinkring    27-06-2015   
 
guest    02-05-2015   
 
guest    30-04-2015   
 
guest    25-04-2015   
 
guest    21-04-2015   
 
guest    06-04-2015   
 
guest    07-03-2015   
 
guest    27-02-2015   
 
guest    22-02-2015   
 
guest    21-02-2015   
 
guest    21-02-2015   
 
guest    04-02-2015   
 
guest    25-01-2015   
 
guest    16-01-2015   
 
guest    04-01-2015   
 
guest    03-01-2015   
 
guest    01-01-2015   
 
guest    14-12-2014   
 
guest    13-12-2014   
 
angelaaa270    26-11-2014   
 
guest    11-11-2014   
 
guest    09-11-2014   
 
Sam_McL    03-09-2014   
 
guest    30-08-2014   
 
guest    26-08-2014   
 
guest    26-08-2014   
 
Hendrix    24-08-2014   
 
guest    21-08-2014   
 
guest    19-08-2014   
 
guest    15-08-2014   
 
guest    10-08-2014   
 
guest    04-08-2014   
 
guest    29-07-2014   
 
guest    29-07-2014   
 
guest    21-07-2014   
 
blackart1976    21-07-2014   
 
guest    20-07-2014   
 
guest    20-07-2014   
 
guest    20-07-2014   
 
guest    15-07-2014   
 
guest    14-07-2014   
 
guest    06-07-2014   
 
guest    04-07-2014   
 
guest    01-07-2014   
 
guest    21-06-2014   
 
guest    27-05-2014   
 
guest    03-04-2014   
 
guest    26-03-2014   
 
guest    08-03-2014   
 
guest    06-03-2014   
 
guest    01-03-2014   
 
guest    28-02-2014   
 
guest    21-02-2014   
 
guest    04-01-2014   
 
guest    22-12-2013   
 
arek79    22-12-2013   
 
guest    13-12-2013   
 
guest    07-12-2013   
 
guest    06-12-2013   
 
guest    06-12-2013   
 
guest    30-11-2013   
 
guest    17-11-2013   
 
guest    15-10-2013   
 
guest    23-09-2013   
 
guest    22-09-2013   
 
guest    01-09-2013   
 
guest    31-07-2013   
 
guest    29-07-2013   
 
guest    25-07-2013   
 
guest    21-07-2013   
 
guest    19-07-2013   
 
guest    17-07-2013   
 
guest    10-07-2013   
 
guest    09-07-2013   
 
guest    07-07-2013   
 
guest    07-07-2013   
 
guest    05-07-2013   
 
guest    27-06-2013   
 
guest    27-06-2013   
 
guest    26-06-2013   
 
guest    22-06-2013   
 
guest    16-06-2013   
 
guest    14-06-2013   
 
guest    13-06-2013   
 
guest    01-06-2013   
 
guest    25-05-2013   
 
guest    22-05-2013   
 
guest    12-04-2013   
 
guest    27-02-2013   
 
guest    27-02-2013   
 
guest    20-02-2013   
 
guest    12-02-2013   
 
guest    07-02-2013   
 
guest    06-02-2013   
 
Laurka    21-01-2013   
 
guest    30-12-2012   
 
guest    22-12-2012   
 
guest    15-12-2012   
 
guest    14-10-2012   
 
Inproel    27-08-2012   
 
guest    27-08-2012   
 
guest    23-08-2012   
 
guest    28-07-2012   
 
guest    21-07-2012   
 
guest    11-07-2012   
 
guest    18-06-2012   
 
renia91    11-06-2012   
 
guest    10-06-2012   
 
guest    18-05-2012   
 
guest    09-04-2012   
 
guest    02-04-2012   
 
guest    31-03-2012   
 
guest    08-03-2012   
 
guest    11-02-2012   
 
guest    06-02-2012   
 
guest    05-02-2012   
 
guest    20-01-2012   
 
guest    29-12-2011   
 
ewka200490    27-11-2011   
 
guest    04-11-2011   
 
guest    31-10-2011   
 
guest    28-10-2011   
 
guest    20-10-2011   
 
guest    09-10-2011   
 
guest    06-10-2011   
 
guest    05-10-2011   
 
wojownik47    26-09-2011   
 
guest    20-08-2011   
 
guest    13-08-2011   
 
guest    05-08-2011   
 
mruczek5588    03-08-2011   
 
guest    22-07-2011   
 
Niezłomny    08-07-2011   
 
guest    08-07-2011   
 
guest    02-07-2011   
 
guest    29-06-2011   
 
guest    29-06-2011   
 
guest    01-05-2011   
 
guest    30-03-2011   
 
guest    22-03-2011   
 
guest    01-03-2011   
 
malax5    27-02-2011   
 
guest    26-02-2011   
 
guest    17-02-2011   
 
guest    17-02-2011   
 
guest    07-02-2011   
 
Tomaszowy    16-12-2010   
 
myku    07-12-2010   
 
guest    28-11-2010   
 
guest    13-11-2010   
 
guest    06-11-2010   
 
Harold G. Moore    30-09-2010   
 
hefa    24-07-2010   
 
Judebank    20-11-2009   
 
r3v    02-09-2009   
 
adrianz312    02-10-2008   
 
jaga    22-09-2008   
» pokaż wszystkie opinie
Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji
OK