Forrest Gump (1994)

Dramat | Komedia więcej
Historia Forresta Gumpa od początku jest niezwykła. Forrest urodził się w latach 50-tych, a jego IQ to 75 czyli poniżej normy, jednak to nie stanowi dla niego kłopotu, łatwo nawiązuje znajomości i nie zraża się do ludzi. Już od dzieciństwa przyjaźni się z Jenny, która zostaje na długo jego jedynym przyjacielem. Forrest Gump dzięki temu, że niezwykle szybko biega dostaje się wkrótce do drużyny footbolowej i wkońcu na studia, które udaje mu się ukończyć. Jako reprezentant kraju został zaproszony do białego domu na spotkanie z prezydentem Kennedy'm, któremu oświadcza wprost, że musi do łazienki. Zostaje potem zwerbowany do wojny w Wietnamie, gdzie poznaje swojego drugiego przyjaciela Bubbe oraz porucznika Dana. Po ukończeniu służby zakłada firmę krewetkową i dzięki szczęściu zostaje jedynym dotawcą krewetek w kraju, przez co zarabia fortunę. W czasie swoje życia poznał wielu sławnych ludzi: Elvisa Presleya, Johna F. kennedy'ego, Nixona, Johna Lennona oraz wielu innych. (opis dystrybutora)
USA
Dodany 26-09-2008 przez elmo

Średnie oceny

Interesujący?
7,4
Ambitny, na wysokim poziomie?
7,4
Opiera się na wartościach moralnych, chrześcijańskich?
6,5
Walory artystyczne filmu (zdjęcia, muzyka, gra aktorska)
7,5
Wolny od przemocy i wulgaryzmów?
6,2
Wolny od scen erotycznych?
5,8
Nadaje się dla małych dzieci (do lat 8)?
4,3
Ogólna ocena
7,4
Liczba szczegółowych opinii: 122
* średnie oceny wyliczane są na podstawie algorytmu uwzględniającego wagi oraz ilość ocen

Twoja ocena

Oceń ten film
Nudny
Wciągający
Prymitywny
Bardzo ambitny
Neguje wartości
Bazuje na wartościach
Nieatrakcyjne
Rewelacyjne
Dużo przemocy
Brak przemocy
Dużo scen erotycznych
Brak scen erotycznych
Nie nadaje się dla dzieci
Nadaje się dla dzieci
Nie polecam
Polecam
Komentarz

Zwiastun filmu

Czy zwiastun jest poprawny?

Tak Nie (wymaga poprawy)
więcej
Tagi:

Forrest Gump, film, opinie, oceny, ocenfilm


Opinie
Interesujący? Ambitny, skłania do refleksji? Opiera się na wartościach? Walory artystyczne? Wolny od przemocy i wulgaryzmów? Wolny od scen erotycznych? Nadaje się dla małych dzieci? Ogólna ocena filmu
Zdecydowanie jeden z najlepszych filmów jakie dane mi było obejrzeć. Cudowna historia, która wzrusza i rozbawia. W głównej i zarazem tytułowej roli znakomity Tom Hanks, który gra aktorska jak zwykle nie pozostawia żadnych złudzeń co do autentycznosci postaci, w którą obecnie się wciela. Dzięki tej komedii, możemy również zaznajomić się nieco z historią Ameryki Północnej oraz skupić się na wartosciach we własnym życiu. Gorąco polecam.
Monochromatic    25-02-2017   
Rewelacja. Mistrzowski film Roberta Zemeckisa. Ten film jest jak wino, im starsze, tym lepsze. Ten film jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiadomo, co się trafi. Temu filmowi może jeszcze podskoczyć "Zielona mila". Ten film wraz z tym filmem stoi u mnie na podium. 9/10 i do ulu. Popłakałem się w niektórych momentach.
guest    05-05-2012   
Najlepszy film w historii kina i obowiązkowa pozycja dla każdego. Rewelacyjna gra Toma Hanksa, świetny scenariusz. Wydaje mi się, że nie nadaje się dla małych dzieci, ponieważ po prostu by ich nie zaciekawił... jednak nie ma z tego co pamiętam scen, które by nie były dla nich.
elmo    26-09-2008   
,,Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz na co trafisz'' - cyt. z filmu. WARTO OBEJRZEĆ! Jeden z najlepszych i najbardziej charakterystycznych filmów!
mruczek5588    03-08-2011   
oryginalny scenariusz i wybitna gra aktorska! jeden z najpiękniejszych filmów jakie widziałam
guest    24-09-2011   
Super film, pokazujący duży zakres historii Ameryki, umiejętnie wpleciony w tło wydarzeń
asia1292    20-02-2012   
pokazuje miejsce serca i rozumu w życiu człowieka
kilku_jadek    21-01-2011   
dla mnie mieści się w top 5 najlepszych filmów
guest    16-10-2014   
Wspanialy, wart kazdego Oskara ktorego dostal
guest    28-02-2015   
To film z tych, które trzeba obejrzeć
tomekk    26-09-2008   
Najlepszy na świecie film!
guest    05-02-2017   
Film bardzo wciągający.
guest    06-04-2014   
nie ma lepszego
guest    06-04-2015   
Swietny film!
guest    27-01-2012   
super film
guest    15-01-2012   
klasyka;)
guest    27-05-2012   
ZJEBANY
guest    03-08-2013   
411213
guest    29-05-2014   
LOL 3
guest    13-11-2014   
 
guest    13-12-2017   
 
guest    26-11-2017   
 
guest    24-07-2017   
 
guest    16-06-2017   
 
guest    18-03-2017   
 
guest    08-03-2017   
 
guest    03-03-2017   
 
guest    02-02-2017   
 
guest    01-02-2017   
 
guest    27-01-2017   
 
guest    16-10-2016   
 
guest    28-09-2016   
 
guest    11-09-2016   
 
guest    30-06-2016   
 
guest    22-05-2016   
 
guest    08-04-2016   
 
guest    14-03-2016   
 
guest    17-02-2016   
 
guest    14-02-2016   
 
guest    02-01-2016   
 
guest    05-12-2015   
 
guest    04-12-2015   
 
guest    16-11-2015   
 
Justyna Rucińska    09-09-2015   
 
guest    02-09-2015   
 
guest    08-08-2015   
 
guest    26-07-2015   
 
guest    29-06-2015   
 
blinkring    27-06-2015   
 
guest    05-06-2015   
 
wwwuuu    07-04-2015   
 
guest    26-02-2015   
 
guest    07-02-2015   
 
guest    24-01-2015   
 
guest    16-01-2015   
 
guest    06-01-2015   
 
guest    30-12-2014   
 
guest    21-12-2014   
 
guest    29-11-2014   
 
angelaaa270    26-11-2014   
 
guest    22-10-2014   
 
guest    16-10-2014   
 
guest    12-10-2014   
 
guest    12-08-2014   
 
guest    11-07-2014   
 
guest    21-06-2014   
 
guest    25-05-2014   
 
guest    01-05-2014   
 
guest    20-04-2014   
 
guest    12-04-2014   
 
guest    10-02-2014   
 
guest    04-01-2014   
 
guest    31-12-2013   
 
guest    10-10-2013   
 
guest    04-08-2013   
 
mysio    28-07-2013   
 
guest    10-07-2013   
 
guest    21-06-2013   
 
guest    15-06-2013   
 
guest    24-05-2013   
 
guest    15-05-2013   
 
guest    12-04-2013   
 
guest    27-03-2013   
 
guest    10-03-2013   
 
guest    01-03-2013   
 
guest    08-02-2013   
 
guest    23-12-2012   
 
guest    09-12-2012   
 
guest    10-09-2012   
 
guest    30-08-2012   
 
guest    30-08-2012   
 
guest    27-08-2012   
 
guest    14-07-2012   
 
ananas    09-07-2012   
 
guest    29-04-2012   
 
guest    29-04-2012   
 
guest    13-02-2012   
 
guest    11-02-2012   
 
guest    02-02-2012   
 
guest    28-01-2012   
 
guest    21-01-2012   
 
guest    31-12-2011   
 
guest    29-12-2011   
 
guest    28-12-2011   
 
guest    27-12-2011   
 
guest    18-12-2011   
 
bobtoya    20-11-2011   
 
guest    16-11-2011   
 
guest    12-11-2011   
 
nika12013    05-11-2011   
 
guest    04-11-2011   
 
guest    01-09-2011   
 
guest    03-08-2011   
 
guest    01-08-2011   
 
guest    17-05-2011   
 
ceberka    03-02-2011   
 
guest    26-12-2010   
 
myku    07-12-2010   
 
jayroosh    12-11-2010   
 
guest    09-11-2010   
 
squalus    14-10-2010   
 
Wojak80    29-10-2009   
 
mariuszekm    03-10-2009   
» pokaż wszystkie opinie
Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji
OK